Bruine rat (Rattus norvegicus Berkenhout)
Ratten zijn cultuurvolgers. Dit betekent dat ratten zijn waar ook de mens is. Vaak creëert de mens zelf de situatie welke ideaal is voor ratten. Denk hierbij aan vuilniszakken die buiten staan met etensresten, de buurman die kippen heeft en het voer los in het hok strooit of schuren en woningen die makkelijk toegankelijk zijn. Denk hierbij aan slecht sluitende deuren gaten in muren etc. Een rat kan al een ruimte binnendringen als er een gaatje groter, dan 0.5 cm zit. Ratten kunnen ook flinke schade toebrengen aan bijvoorbeeld; voedsel voorraden, isolatie materiaal, woningen, stroomkabels (stalbranden). Ze knagen door plastic, hout, beton op zoek naar voedsel en water. Ratten knagen voortdurend om hun snijtanden kort te houden.
Ziekteverspreiders
Ratten verspreiden ziektes via hun uitwerpselen, urine en speeksel. Bruine en zwarte ratten zijn dragers van virussen, bacteriën en parasieten. Ziektes die een gezondheidsrisico zijn voor mensen zijn: Salmonella bacteriën, ziekte van Weil (ook wel Leptospirose genoemd) en rattenbeetkoorts.
Uiterlijk
De bruine rat heeft meestal een grijsbruine rug en een lichter buik. De bouw is vrij stevig, de snuit van de bruine rat is stomp. Kenmerkend is ook de dikke bijna kale staart, die korter is dan het lichaam. De bruine rat wordt gemiddeld tussen de 22-30 cm en weegt ca. 500 gram.
Ontwikkeling
Bruine ratten planten zich het hele jaar door voort, zolang als er voldoende voedsel is. De draagtijd is 21-23 dagen. Een vrouwtje kan wel 1 tot 15 jongen per worp krijgen. Een vrouwtje kan iedere 6 weken gedekt worden ook als ze haar jongen nog aan het zogen is. Vanaf 6 weken is een vrouwtje geslachtsrijp.
Wering
Heeft u overlast van ratten, neem dan contact op om een afspraak te maken. Wij helpen u dan van de overlast af.
Onstenk Plaagdierbeheersing • Kruisherenstraat 11 • 5401 ZS Uden • T: 0619105496 • M: • info@onstenkplaagdierbeheersing.nl